Het oog in de kijker Deel 2

13/06/2024

Spoed in de oogheelkunde

Niet alle bolle ogen zijn glaucoom.. Oogheelkunde is een vakgebied waar veel spoedgevallen effectief echte spoed zijn.
In deze lessen gaan we de meest voorkomende spoedgevallen in de oogheelkunde bespreken in de gezelschapsdieren praktijk en vooral hoe je die aanpakt.

Wat kan de assistente al doen? Wat kan je zelf doen en wat verwijs je best door? Wat moet je zeker kunnen en welke medicatie mag je wel en niet geven? Welke vragen stel je aan telefoon ter triage?

De lessen geven een duidelijk overzicht van welke medicatie/handelingen/onderzoeken je nodig hebt en wat je zelf kan uitvoeren. Met deze kennis kan je zonder fancy materiaal het verschil maken en zorg je dat de prognose keren van ongunstig naar gunstig.

Tijdstip

Datum: 13/06/2024
Uur: 20.30

Spreker(s)

Sabine Schoofs DVM

Locatie

Zaal Vogelzang, Kumtich (Tienen)
Zaal Vogelzang
Leuvenselaan 534 te Tienen (Kumtich)

Sabine Schoofs

Sabine Schoofs studeerde in 1989 met onderscheiding af als Dokter in de Diergeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (RUG).                                                                                       Daarop volgde ze twee jaar bijkomende opleidingen in de oogheelkunde en de weke delen chirurgie aan de faculteit. Vervolgens was ze gedurende enkele jaren voltijds verbonden aan de faculteit in Merelbeke waar ze verantwoordelijk was voor alle oogheelkunde en weke delen chirurgie.Tussen 1989 en 1992 werkte ze in verschillende gezelschapsdieren praktijken en in de Zoo van Antwerpen.
In 1992 werd ze, omwille van multiple publicaties en opleidingen, toegelaten om deel te nemen aan het examen voor Europees Diplomate in de Oogheelkunde. Wegens gebrek aan tijd omwille van drukke beroepsbezigheden besloot ze echter deze allerlaatste stap naar het diploma niet te zetten.
Van 1992 tot 1998 werkte ze op de faculteit diergeneeskunde Gent/Merelbeke. Ze nam de leiding van dienst oogheelkunde en de dienst chirurgie op zich gedurende die 7 jaren. Ze startte met het geven van dissectie namiddagen aan de studenten op vrijwillige basis. Daar ontstond haar passie voor het lesgeven onder vorm van hands-on.
In 1996, richtte Dokter Schoofs samen met een collega Dierenartsenpraktijk Clos Fleuri op, een doorverwijs praktijk van hoog niveau. In 2012 werd de samenwerking met enkele collega’s stopgezet, maar de naam en visie bleven dezelfde: hoogstaande, snelle, kwalitatieve en betaalbare diergeneeskunde met een positieve ingesteldheid.
In 1997 richtte Dokter Schoofs tevens de VZW Praktische Bijscholing voor Dierenartsen op.
Deze organisatie, die erkend is door de Vlaamse overheid,  richtte gemiddeld zo’n 50 bijscholingen per jaar in voor collega-dierenartsen en assistenten.
In 2015 richtte Sabine Dierenartsencentrum Clos Fleuri op in SInt Idesbald. Een moderne praktijk waar o.a. de eerste kijkoperaties in West Vlaanderen uitgevoerd werden.
Beide praktijken zijn al jaren Cat friendly practices, waarbij Merelbeke toen de eerste in Vlaanderen.
Sabine is national Partner van het ISFM voor België.
Beide praktijken stellen samen 16 mensen te werk. Onder coaching/management van Sabine. Sinds 2019 is Sabine Schoofs lid van de Clinical board van Evidensia België en maken de praktijken deel uit van IVC. Ze is sindsdien ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de de lesonderwerpen van de Academy België.
In de dagelijkse praktijk bestaat haar werk nu nog steeds voornamelijk uit Oogheelkunde (inclusief Phaco etc) , weke delen chirurgie en key hole chirurgie (inclusief intracorporele gastropexie etc).