Genetische testen in de kleine huisdierenpraktijk

17/11/2022

Genetica speelt een steeds belangrijkere rol in de diergeneeskunde. Dit kan enerzijds verklaard worden door de toenemende wetenschappelijke kennis rond genetische aandoeningen bij dieren, waardoor meer genetische testen voor dieren beschikbaar worden. Anderzijds is er een toegenomen maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijnsproblemen met een genetische achtergrond. Dit brengt echter heel wat vragen met zich mee: waar op te letten bij genetische testen? Zijn alle genetische testen betrouwbaar? Hoe ze te interpreteren? Hoe moeten we ze praktisch gebruiken? Deze en tal van andere vragen zullen aan bod komen in deze interactieve bijscholing.

Tijdstip

Datum: 17/11/2022
Uur: 20u30

Spreker(s)

Prof. Dr. Bart Broeckx

Locatie

Zaal Vogelzang, Kumtich (Tienen)
Zaal Vogelzang
Leuvenselaan 534 te Tienen (Kumtich)

CV Prof Bart Broeckx

Prof. Dr. Bart Broeckx studeerde in 2011 met grootste onderscheiding af als dierenarts aan de UGent. In 2015 behaalde hij zijn doctoraat aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van diezelfde universiteit, waarbij hij op zoek ging naar de genetische oorzaken van heupdysplasie en nieuwe onderzoeksmethodes ontwikkelde. Als postdoctoraal onderzoeker (FWO) op de faculteit Diergeneeskunde en faculteit Farmaceutische Wetenschappen werden de eerder ontwikkelde methodes verder onderzocht. Ondertussen behaalde hij (met onderscheiding) het diploma van Master in Statistical Data Analysis (UGent). Sinds 2018 is hij werkzaam als professor aan het laboratorium dierlijke genetica, Faculteit Diergeneeskunde.
Prof. Broeckx is houder van twee leerstoelen die hem dagelijks confronteren met genetica in de dierenartspraktijk: als oprichter van het “Adviescentrum klinische genetica gezelschapsdieren” (http://akgg.ugent.be/), waar eigenaars, fokkers en dierenartsen terecht kunnen met tal van klinisch genetische vragen, en als voorzitter van Purpose Dogs (https://purpose-dogs.be/), een vzw die assistentiehonden fokt.